over de alfabetboeken

Over de Alfabetboeken

You'll never walk alone

Het begint met een oproep........

Het begint met een oproep.............

In 2012 blogt Richard van der Lee over leiderschap, talentontwikkeling en anders organiseren. En op een gegeven moment geeft hij in drie blogs 26 tips voor leidinggevenden, HRM-professionals en medewerkers over talentontwikkeling met als eerste woorden van iedere blog ‘Het Talentalfabet voor…..’. Maar waarom dan geen boekje maken met 26 hoofdstukken was zijn gedachte? En is het voor de lezer dan niet veel interessanter om de visie van verschillende deskundigen te lezen? Er zijn immers altijd meerdere invalshoeken. Richard besluit een oproep te doen via social media: wie wil er meeschrijven? Het resultaat: het eerste boek verschijnt in het najaar van 2013 met als titel 'Het Talentalfabet'. Een mooie co-productie van vier auteurs. En samen boeken schrijven is nog steeds de kracht van De Alfabetboeken.

Samenwerking Richard en Pieter

Eén van de auteurs die mee schrijft aan Het Talentalfabet is Pieter Taffijn. Het klikt en beide ondernemers willen het 'breder trekken'. Samen met de toenmalige uitgever Koninklijke Van Gorcum werden nieuwe boekprojecten geïnitieerd en met de start van een online boekshop was De Alfabetboeken als onderneming een feit:

Het Sollicitatiealfabet
Het Leiderschapsalfabet
Het Werkstressalfabet

Zakelijke markt

Nu gaat het snel. In 2014 werd besloten zelf als kleine uitgever verder te gaan onder de naam De Alfabetboeken. De zakelijke markt wordt als doelgroep ontdekt. Een Alfabetboek is immers een prachtig (inhoudelijk) visitekaartje. De eerste zelfstandig professionals en organisaties melden zich en bestaande boeken worden op maat gemaakt met een logo en een voorwoord vanuit het bedrijf. Zie ook route 3. De Alfabetboeken doen het goed als incentive en relatiegeschenk. In 2014 worden de eerste twee boeken onder eigen label opgeleverd, namelijk Het Freelancersalfabet en Het Coachingsalfabet.

De kanteling via Het Kantelingsalfabet

Richard en Pieter zijn op zoek naar inspiratie en nieuwe titels. In november 2014 plaatsen zij onder andere op Facebook een oproep: wie heeft ideeën voor nieuwe titels in 2015? Dit leverde naast veel ideeën ook veel mensen op die het concept van 'samen boeken maken' omarmen. Het onderwerp waar echt iedereen op 'aanslaat' is 'kantelen'. Binnen 4 maanden zijn er meer dan 100 auteurs, zakelijke partners en andere betrokkenen actief om vorm te geven aan Het Kantelingsalfabet. Dit met als overkoepelend 'veranderen begint met delen': een mooi uitgangspunten om op verder te bouwen, wat afkomstig is van het Inspiratieplatform InVerbinding.works.

2015: de doorbraak

Begin 2015 is de publicatie van het Kantelingsalfabet een feit wat gepaard gaat veel communicatie via de (social) media. Hierbij speelt de community, die rondom het boek is ontstaan, een belangrijke rol. Het is het eerste sociale project (zie ook route 4) en de oplage schiet omhoog: van 2 doosjes bij Het Freelancerslafabet naar 132 dozen voor Het Kantelingsalfabet en een bijbehorende boeklancering met meer dan 250 gasten. In het verlengde hiervan zijn in 2015 en 2016 nog drie mooie boeken uitgebracht:

Het Veranderalfabet
Het Bevlogenheidsalfabet
Het Inspiratiealfabet voor Zelfstandig Professionals

Ook wordt gestart met het maken van e-books voor onder andere de zakelijke markt. Het besluit van IT-staffing om het Het Freelancersalfabet als kerstgeschenk te geven aan gedetacheerde freelancers gaf 2015 nog meer glans.

2016

In 2016 zijn de verschillende 'smaken' vertaald naar vier routes die klanten kunnen kiezen. Vier heldere mogelijkheden om in co-creaties mooie boeken te realiseren. De routes staan centraal op de nieuwe website. Inmiddels is het Inspiratiealfabet aan de boekenplank toegevoegd en zijn diverse titels in voorbereiding. Een mooi voorbeeld hiervan is ons sociale project (route 4): Het KLEINTJE Schoolalfabet maar bijvoorbeeld ook Het Ondernemersalfabet. Bij de laatste titel hebben zeven ondernemers met diverse expertises de handen ineen geslagen met als doel een boek vol tips voor ondernemers te schrijven.

Overname activiteiten Inspiratieplatform InVerbinding.works

De Alfabetboeken heeft in het derde kwartaal van 2016 de activiteiten van het goed bezochte Inspiratieplatform InVerbinding.works overgenomen. De belangrijkste content op dit platform wordt gevormd door blogs over thema's als organiseren, leiderschap, talentontwikkeling, persoonlijke groei, ondernemerschap en leren & onderwijs en sluit daarmee perfect aan op de titels die door De Alfabetboeken worden gepubliceerd. Hiermee is de cirkel weer rond: het idee dat heeft geleid tot het ontstaan van De Alfabetboeken is immers met drie blogs over talentontwikkeling gestart op de voorloper van het Inspiratieplatform InVerbinding.works en nu is alles weer samen gekomen.

×

Log in